понеделник, 29 октомври 2007 г.

УеБ

Откакто хората се намножили,малко неща останали съкровени и малко изкуство останало чисто.Намножаващият фактор обаче намерил за дружка огромните корпоративни финансови интереси.И както се случва в приказките лошият Кумчо Вълчо (В ролята парични интереси и комерсиални производства) изял добрата Червена Шапчица (в ролята артистични идеи,които не носят финансова обремененост-или така наречената печалба). Разбира се Червената Шапчица няма да стане лошия Вълчо,но може деликатно да му порне стомахчето и някоя хубава идея да се покаже на бял свят.Така се случва и в живота от време на време,виждаме нещо което ни кара да се замислим, и обикновено то е безплатно. Например “Международен ден на късометражното анимационно кино”.
Светът се върти - или поне така се твърди. Не искам да мисля че светът се превръща в машина, чиито колела се въртят, а нейните хора-труженици са само стружки в цялата й система ,и четат и пишат все по малко приказки.Обаче системата е налице.

Едно време Интернет...малък скромен посев, изпълнен с надежди. Разцъфна в World Wide Web-красиво заблатено цвете,къпещо се в очите на милиарди хора, и малко по-късно се оказа да бъде гигантски насекомояден вид.В превод нещо като WWW-сокът БББ : вместо вие да го пиете,ако не плувате той ви залива,пийваики идеите ви.В превод нещо като широко разпространен вид,който поглъща всяка идея,храносмила я добре,изплюва остатъка, а другите ценни хранителни вещества вгражда в огромното си безплазмено тяло. И тези идеи задвижват светулковите пътища на дългите електично-информационни сигнали.И дори да не си превеждам идеята в метафори, нима не се обърквате когато отворите една Internet страница и откривате че сте отворили хиляди,които депнат в малките и странички дупки?.Каква ли е била радостта че крушката работи и произвежда светлина?Какъв ли е бил светът когато си можел да разговаряш единствено с други две очи,които гледат в твоите?. В тези носталгични мисли има и много надежда, че нещата не са се променили върху родното кълбо,поне колкото до общуване -разбира се това не са надежди а идеализъм. Крушката не е крушка вече и очите,които те гледат са по-скоро web- проектирани. Животът еволюира, тази савкупност от плазма наречена Вселена се развива и развива, а ние сме част от нея...е и ние се развиваме,нищо ново под слънчевата радиация ще кажете, ами така си е.
И при все това,в Англия само вали и е само в равнини,но има чар. World Wide Web може и да не е най-питомното растение което да си гледате вкъщи, нито ще го разберете (Аз съм човек...а растение-ти-както би изпял Дони), ...при все това WWW има своя чар.Всъщост на Земята с днешна дата е едно от най-чаровните. Едно голямо компютърно безпространствено тяло,създадено от human-shaped ideas, те влагат нещо от себе си...Затова ако имаш да кажеш нещо.Една прекрасна възможност-Web.

Няма коментари: